
Masterclasses
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νέοι μαέστροι έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν μια επαγγελματική συμφωνική ορχήστρα, εντός μια εκπαιδευτικής σεμιναριακής διαδικασίας σχεδιασμένης κατά τα διεθνή πρότυπα, υπό την σκέπη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΚΟΑ, Λουκά Καρυτινό. Με ιδιαιτέρως γενναιόδωρο χρόνο στο πόντιουμ και με τους κορυφαίους μουσικούς της Ορχήστρας στην διάθεσή τους για δέκα ημέρες, οι νέοι μαέστροι αποκομίζουν μια πλήρη εκπαιδευτική και συναυλιακή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το portfolio τους με μια υψηλών προδιαγραφών οπτικοακουστική καταγραφή. Παρομοίως, οι νέοι συνθέτες εργάζονται πάνω σε νέα έργα, που δεν έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν, από κοινού με τους μουσικούς της Ορχήστρας, αποκομίζοντας ένα τεράστιο πλούτο εμπειρίας και γνώσης, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Με τον Γιάννη Κυριακίδη στο πλευρό τους, οι νέοι συνθέτες ολοκληρώνουν τα έργα τους και έχουν τη ευκαιρία να τα ακούσουν, παρουσία κοινού, ερμηνευμένα από την ΚΟΑ στην τελική συναυλία.
-
ΠερισσότεραMasterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας
26/8/2024-4/9/24
Υπό την καθοδήγηση του Λουκά Καρυτινού, δέκα νέοι μαέστροι, που επελέγησαν μετά από διεθνές open call, διαθέτοντας συνολικά 240 λεπτά ο καθένας στο πόντιουμ, θα εργαστούν πάνω σε έργα συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου:
Bartok: Concerto for Orchestra, Intermezzo Interrotto
M. von Weber: Oberon, Overture
Shostakovich: Symphony No. 9, 1st movement
Schumann: Symphony No. 1
Puccini: La Bohème, aria Rodolfo “Che gelida manina”, aria Mimi “Si, mi chiamano Mimi”, duetto Mimi - Rodolfo “O soave fanciulla and Tosca, aria Tosca “Vissi d’ arte”, aria Cavaradossi “E lucevan le stelle”
Στην τελική συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό θέατρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής, οι συμμετέχοντες διηύθυναν εκ περιτροπής μέρος των έργων με τα οποία ήρθαν σε άμεση επαφή κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Υπό το πρίσμα της συνέργειας μεταξύ των δύο σεμιναρίων, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες μαέστρους η δυνατότητα να διευθύνουν τα έργα των νέων συνθετών, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας και καλλιεργώντας ένα περιβάλλον κοινότητας.
Τον Λουκά Καρυτινό επικουρεί η αρχιμουσικός Κάτια Μολφέση.
Masterclass Σύνθεσης 2024
26/8/2024-2/9/24
Ο συνθέτης Γιάννης Κυριακίδης επέλεξε για το σεμινάριο της σύνθεσης ένα μεγάλο ensemble μουσικής δωματίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους συνθέτες να γράψουν νέα έργα, τα οποία επεξεργάστηκαν και τελειοποίησαν, υπό την καθοδήγησή του, με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς στην Ελλάδα.
Οι νέοι συνθέτες δούλεψαν τα έργα τους με τους:
Α' Βιολιά
Γιώργος Μάνδυλας
Παναγιώτης Τζιώτης
Β' Βιολιά
Τριαντάφυλλος Λούκας
Φαίδων Μηλιάδης
Βιόλα
Ηλίας Λιβιεράτος
Βιολοντσέλο
Αστέριος Πούφτης
Κοντραμπάσα
Άγγελος Ρεπαπής
Σεραΐνα Σεΐδου
Φλάουτο
Φρανκ Γιάρκε
Όμποε
Δημήτρης Βάμβας
Κλαρινέτο + Κλαρινέτο Μπάσο
Μερκούριος Κάραλης
Φαγκότο
Αλέξανδρος Οικονόμου
Κόρνο
Χρήστος Σαλβάνος
Τρομπέτα
Παναγιώτης Μπαλαμός
Τρομπόνι
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου
Τούμπα
Γιώργος Ραράκος
Τύμπανα + Κρουστά
Κατερίνα Κοσκινά
Άρπα
Γεωργία Ξαγαρά
Πιάνο
Θοδωρής Ιωσηφίδης
Ο κάθε συνθέτης είχε τόσο ομαδικό, όσο και ατομικό χρόνο μαθημάτων με τον Γιάννη Κυριακίδη, παρουσίασε χωριστά το έργο του και μπόρεσε να παρακολουθήσει τη επεξεργασία όλων των έργων, όλων των συμμετεχόντων.
Τα νέα έργα, με το πέρας του σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή για το κοινό συναυλία στους κήπους της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής.
Τον Γιάννη Κυριακίδη επικούρησε ο συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης

Λουκάς Καρυτινός
Αρχιμουσικός
Ο Λουκάς Καρυτινός είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2020.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Μουσική και Νομικά, στο Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα. Από το 1976 έως το 1981 συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου με τον Χέρμπερτ Άλεντορφ, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ με τους Ότμαρ Σουίτνερ και Βάλτερ Βέλλερ.
Από το 1981 έως το 1985 εργάστηκε στη Γερμανία (Κόμπλεντς, Κολωνία, Βερολίνο). Κατά τη διαμονή του στο Βερολίνο, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκολο Τεάτρο Μπερολίνο». Tο 1985 έλαβε θέση τακτικού αρχιμουσικού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία έγινε Μουσικός Διευθυντής το 1992. Από το 1999 έως το 2005 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της.
Στο διάστημα αυτό, το δραματολόγιο του οργανισμού αυξήθηκε σημαντικά. Προστέθηκαν 17 νέες όπερες και 4 οπερέτες καλύπτοντας το ρεπερτόριο από το μπαρόκ -που καλλιεργήθηκε συστηματικά- (Μαινόμενος Ορλάνδος-Βιβάλντι, Αλστίνα – Χαίντελ) έως τον 20ο αιώνα (Γκραν Μακάμπρ – Λίγκετι, Πήτερ Γκράιμς – Μπρίττεν). Επίσης συνεχίστηκε και διευρύνθηκε η πρακτική των συμπαραγωγών/συνεργασιών με θέατρα του εξωτερικού και ξεκίνησαν περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, το 2000/01 λειτούργησαν, στο θέατρο Ακροπόλ, η Νέα Σκηνή με παραστάσεις ελληνικής οπερέτας και η Παιδική Σκηνή με παραστάσεις όπερας για παιδιά. Την ίδια χρονιά, δόθηκαν για πρώτη φορά παραστάσεις όπερας για παιδιά στο Ηρώδειο. Το 2003/04 εγκαινιάστηκε η Πειραματική Σκηνή και το 2004/05 ιδρύθηκε η Ανώτερη Σχολή Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ. Καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να πείσει την ελληνική Πολιτεία για την αναγκαιότητα ύπαρξης νέου κτηρίου για την Όπερα.
O Λουκάς Καρυτινός επανειλημμένα έχει διευθύνει όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες κι έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Αρένας της Βερόνας, Καρακάλλα Ρώμης, Φεστιβάλ Πουτσίνι «Τόρε ντελ Λάγκο», Βίττεν –Γερμανίας, Λας Πάλμας, Αβάνς, Αντίμπ κ.α. Έχει συμπράξει ως αρχιμουσικός με συμφωνικές ορχήστρες όπως η London Philharmonia, RSO-Berlin, Suisse Romande, WDR, Bruckner Orchester Linz, Philomusica Oxford, Orchestre Philharmonique de Nice, ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης κ.α. καθώς και με θέατρα όπερας, όπως η Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Λισέο της Βαρκελώνης, της Κολωνίας, η όπερα «Αριάγα» του Μπιλμπάο, του Μόντε Κάρλο, του Ντιτρόιτ, της Ρώμης, της Κατάνια, του Κάλιαρι, της Μόντενα, του Λιβόρνο, της Πίζας, της Βέρνης , του Σάλτσμπουργκ κ.α.
Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι P.L. Pizzi, G. Vick, G.C. del Monaco, H. De Ana, και καλλιτέχνες όπως οι Gh. Dimitrova, R. Bruson, M. Devia, J. Cura, D. Voigt, M. Guleghina, Α.Κ. Αntonacci, A. Rachvelishvili, L. Oropesa, K. Opolais, J. Starker, V. Tretjakov κ.α. Εκτός από την Ελλάδα έχει διευθύνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Κορέα, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία , στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία κ.α.
Έχει ηχογραφήσει δίσκους για τις εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA , DYNAMIC. Το ευρύτατο συμφωνικό ρεπερτόριό του, συμπληρώνεται με περισσότερες από 70 όπερες. Εξ αυτών, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τρεις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Κ. Καρυωτάκη» με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου, τη «Μήδεια» με την όπερα του Μπιλμπάο και την «Αντιγόνη» παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συνεργάστηκε με τον Μ. Καρύδη στην πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της όπερας του Β.Α. Μότσαρτ «Η μεγαλοψυχία του Τίτο» και παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τον «Κουρσάρο» του Τζ. Βέρντι, την «Γενούφα» του Λ.Γιάνατσεκ και την «Μανόν» του Ζ. Μασνέ. Από τη διεθνή κριτική έχει θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της ιταλικής όπερας.
Για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» που έχει προσφέρει στο χώρο της μουσικής τιμήθηκε το 1989 με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων. Το 2001 του απονεμήθηκε το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Γ' Πρόγραμμα-ΕΡΑ. Το 2006, ανέλαβε υπεύθυνος της διάδοσης του έργου του P. Mascagni από το Ίδρυμα P. Mascagni με έδρα το Λιβόρνο – γενέτειρας του συνθέτη- που ως κορύφωση είχε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ιταλία της όπεράς του «Ίρις» που είχε μεγάλη απήχηση κι επιτυχία. Για την προβολή του έργου του P. Mascagni αλλά και της ιταλικής όπερας ανά τον κόσμο, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του «Commendatore dell' Ordine della Solidarieta' Italiana».
Το 2008 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για τις παραστάσεις του της «Τραβιάτα» με την όπερα Θεσσαλονίκης και της «Τουραντότ» με την Εθνική Λυρική Σκηνή στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο, καθώς και για την εν γένει προσφορά του στην Όπερα, του απένειμε το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής». Τo 2010 η «Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» του απένειμε το Βραβείο «Απόλλων», για τη συνολική μουσική προσφορά του στον Οργανισμό. To 2016 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Σπ. Μοτσενίγου (Μουσικής). Στις 27 Μαΐου του 2024, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακήρυξε τον Λουκά Καρυτινό Επίτιμο Διδάκτορα.
Σήμερα ο Λουκάς Καρυτινός, εκτός της μουσικής του δραστηριότητας, διατελεί Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών.

Γιάννης Κυριακίδης
Συνθέτης
Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1969. Ως συνθέτης αποσκοπεί στο να δημιουργήσει νέες φόρμες και υβρίδια μέσων, πειραματιζόμενος με ανόμοιες ηχητικές πηγές και διερευνώντας τη χωρική και χρονική εμπειρία.
Στην πλειονότητα των έργων του εστιάζει σε τρόπους συνδυασμού της παραδοσιακής ερμηνείας με τα ψηφιακά μέσα. Ο αισθητηριακός χώρος όπου λαμβάνει χώρα η μουσική είναι ένα ιδιαίτερο μέλημά του και γι’ αυτό αναζητά έναν τρόπο να παρακάμψει τις συμβατικές δομές παρουσίασης της μουσικής. Το ερώτημα για το ποια μουσική είναι αυτή που πραγματικά επικοινωνεί, αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του, ενώ συχνά εμπνέεται από τη σχέση μεταξύ συναισθήματος και γλώσσας και πώς αυτή η σχέση καθορίζει την εμπειρία μας στη μουσική.
Έχει γράψει πάνω από εκατό συνθέσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως έργα μουσικού θεάτρου, πολυμέσων και ηλεκτροακουστικά, για σύνολα δωματίου και μεγάλα ανσάμπλ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ, ερμηνευμένα από κορυφαία σύνολα σύγχρονης μουσικής. Η όπερά του, "An Ocean of Rain' («Ένας ωκεανός βροχής»), άνοιξε το Μουσικό Φεστιβάλ του Aldeburgh το 2008. Ήταν ο τιμώμενος συνθέτης σε δύο μουσικά φεστιβάλ, το 2007 (Huddersfield Contemporary Music Festival) και το 2011 (November Music 2011). Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να προκαλούν το ενδιαφέρον και οι ηχητικές εγκαταστάσεις του, όπως τα δύο έργα με τα οποία συμμετείχε στο Ολλανδικό Περίπτερο, στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2011.
Το 2000 κέρδισε το διεθνές βραβείο σύνθεσης Gaudeamus, για τη σύνθεσή του "a conSPIracy cantata". Το cd του "Wordless" έλαβε τιμητική μνεία στην Prix Ars Electronica 2006, ενώ το πιο πρόσφατο cd του "Antichamber" βραβεύτηκε με το French Qwartz Electronic Music award. Έχει τιμηθεί επίσης με το ολλανδικό βραβείο Toonzetters, για την καλύτερη σύνθεση του 2010 ("Paramyth"), καθώς και με τα βραβείο Willem Pijper, για τη σύνθεσή του Dreams of the Blind.
Είναι συνιδρυτής και συνδιαχειριστής, από κοινού με τον Andy Moor και την Isabelle Vigier, της δισκογραφικής εταιρείας Unsounds, που ειδικεύεται στη νέα ηλεκτρονική μουσική. Διδάσκει επίσης σύνθεση στο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής στη Χάγη.

Κρατική Ορχήστρα
Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί εντός Αθηνών καθώς και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Κράους, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν, Ασκενάζυ, Φεντοσέγιεφ και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ρέπιν, Κρέμερ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ, Άργκεριχ, Λεόνσκαγια και Καβάκος έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.
Διευθυντές της Ορχήστρας έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής, Βασίλης Χριστόπουλος και Στέφανος Τσιαλής. Από τον Οκτώβριο του 2020, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Λουκάς Καρυτινός.